Княз Александър Батенберг/Граф Хартенау

Княз Александър Батенберг / Граф Хартенау

Роман

от Кристин Юрукова

Крачи в редиците на австрийската войска, всяка крачка отхвърля някоя мисъл. Не от вчера е без Kняжеството, не от вчера е в изгнание. Княз без Княжество, „Да имаш и да нямаш!“ - както често повтаряше Мари. Изгнание къде? За какво изгнание става дума? Изгнание в света, в който е израснал? Изгнание в родното? След като си разбрал, че да си чужденец повече ти приляга?

Единствено Йохана му помага да не е в изгнание от собствения си живот. Понякога и това се случва – минаваш в изгнание от живота си, единствения ти, а после време няма.

Един безличен субект, загубил името си нейде по пътя.

Пътят, по който марширува граф Хартенау, не се разклонява в хиляда посоки, та да се чуди кой път да хване, като в България. „Който и път да хванеш, все ще си отвян на бял кон - бе мнението на чистачката на двореца му в България. - Тъй че няма какво да му мислиш толкова.“ Чистачката не владееше етикета и си му говореше на „ти“ и на „мойто момче“.


......

Така започва романът за Княз Александър Батенберг на Кристин Юрукова на документална основа от 2014 г. Целият роман може да се прочете на сайта по-долу:

http://self.gutenberg.org/eBooks/WPLBN0003437257----------------by-Yurukova-Kristin-Stoyanova-Mrs-.aspx?

Коментари

Популярни публикации от този блог

За светлината и за морските камъчета

Ръцете на родопчанката